wemadeawish

Här skriver jag mina tankar och vad som händer på vägen...

Fredag...

...förmiddag! Vi har fixat lite på övervåningen jag och lilleman. Städat, bytt ut lite ledsna blommor och sånt. E har mest tittar på och pratat med sina leksaker.

Igårkväll lämnade jag E på filten i vardagsrummet för att borsta tänderna och när jag kom tillbaka hade han vänt sig från mage till rygg. Han gjorde om det 2 gånger sen efter det. Duktig plutt.

Imorgon ska E vara hos farmor och farfar för jag ska hjälpa Per med lite jobb på team sportia:)

Snart åker vi på fredagsfika och träffar föräldragrupps barn och mammor.

Fredagschillar i soffan

Friskis...

...och Svettis idag igen! Kul!

Ligger kvar i sängen på spikmattan än. Plutten sover brevid. Jag vaknade med jordens huvudverk! Natten har ändå vart ok. Jag har fått sova ganska bra. Nu har E fått ersättning två nätter på rad utan att vi märkt nån större skillnad förutom att han både kissar och bajsar igenom blöja och pyamas. Han vill ju likt förbannat använda mig som sin napp. Ikväll provar vi utan igen så får vi se.

Klockan tre idag är det återträff med Föräldragruppen. Ska höra om nån där har liknande problem.

Igår kväll firade vi pappan med lite paket och mat. Det var nog uppskattat.
Ikväll har vi honom hemma men i morgon åker han igen sen jobbar han hela helgen :( värdo!!

Eftersom E gillade farmor och farfars hoppgunga så mycket så ska vi få låna en av Elin och Tilde:) Vi åker och hämtar den sen.

Träffade Oskar och Anna en sväng igår. Dom börjar bli så stora nu pojkarna så det blir trångt i Oskars vagga;)

Grattis...

...pappa på födelsedagen!!

Nu...

...har pappan åkt ifrån oss igen. Han kommer hem i morgon och då fyller han år så han vill ju ha paket förståss:)

Snart ska vi till BVC och jag ska fråga hur vi ska få bukt med lillemanns sovande. Inatt har han vaknat många ggr och han skriker tills han får bröstet. Jag sover inte bra för han slåss och nyps hela tiden. Vi får se vad hon säger.

Min syster kommer hem idag och ska vara hemma hela veckan. Det ska bli så kul att träffa henne. Det var längesen nu.

Insomniabebisen! Väldigt söt dock och vår lilla guldklimp som blev 4 mån igår!

Uuuuh...

...vilket skitväder! Stannainneochmysaväder i och för sig men nu har hela veckan vart såhär! Blä!

Pappan stack ut på cykeln i det här vädret. Skyll han själv;)
Jag sitter med en ljuvlig bebis i famnen och tittar på Nyhetsmorgon. Han sover och jag dricker kaffe. Försökte få han att somna i sin säng men han blir helt hysterisk till slut. Jag sitter brevid han så att han ska se mig men han bara gallskriker. Phu! Han somnade i min famn på mindre än en minut efter att jag plockat upp han. Det positiva är att jag får mysa! Det negativa är allt jag skulle kunna göra nu när han sover. Badrummet behöver skuras, jag skulle behöva rensa både hans och min garderob. Ugnen ser för jäklig ut. Dammsuga, damma och tvätta! Nu får jag se på tv i stället:)

Väntar...

...hem pappan och mat! Junior sover i min famn. Nu är det helg!

Idag har vi varit hos Stina och fikat sen hälsade vi på Anna och Oskar. Vi fyller upp dagarna:)

Tupplur i vagnen!

Ikväll...

...är vi ensamma. Pappan är i göteborg och kommer hem i morgon kväll sen är jan hemma hela helgen:)

Idag har vi varit hos Veronika och Axel. Vi tog en promenad och åt lunch ihop. Bebisarna sov i shift mestandels men lekte lite ihop lite grann. Trevligt!

Nu måste jag ägna mig åt min son som vill ha uppmärksamhet:)

Tränat...

...idag! Första gången sen jag blev gravid. Friskis och svettis har mamma barn gympa så E var med. Han tyckte det var skoj! Blev lite kinkig i slutet men det var för att han blev trött. När vi kom hem sov han 3 och 1/2 timme ute.

Eftermiddagen har spenderats tillsammans med morsor och bebisar från Föräldragruppen.

Imorgon åker vi till Veran och Axel!

Babyrytmik...

...snart. E har sovit 20 min på hela dagen så vi får se hur bra detta går.

Har fått en egen stol nu iallafall:)

Skit...

...natt! Jag har sovit som en kratta och E vill snutta hela natten. Det värsta är att han slåss och rivs massor. Annars kan jag ju sova samtidigt. Jag blir tokig på att inte få sova. Inte fungerade tassmetoden igår kväll heller. Han var lugn när jag började men blev mer och mer ledsen och tillslut grät han för mycket. Det slutade med att jag fick vagga han till sömns i famnen igen och sitta med han framför tv:n. Jag försökte sova lite men inte så skönt att sova sittandes. Undrar när jag ska få sova igen:(

Snart ska vi gå ut och gå med Anna och Oskar sen ska vi på babyrytmik.

Det...

...enda som rör sig i mitt huvud just nu är Hur ska jag få E att sova och somna av sig själv????
De senaste dagarna vaknar han runt 2 ggr i timmen och vill ha bröstet. Jag är alldelless för trött för att ta kampen så han får som han vill och jag kan sova vidare. Jag har läst att det lätt blir såhär om något nytt händer eller en ny fas utvecklas mm. De sista dagarna har han lärt sig greppa och föra leksaker till munnen. Kanske är det det. Visst jag kan amma honom till sömns men då är det bara jag som kan det med. Pappan kan ju inte avlasta så direkt. Den 10:e november åker vi till Borås över natten och då ska E vara hos farmor och farfar. Jag vill ju inte att dom ska behöva gå upp flera ggr i timmen för att E vaknar och vill ha bröstet. Nu får jag öva E på att somna själv även dagtid. Det får bli lite kamper men det är väl bara att nöta. Min rygg pallar inte att gå och bära runt på han längre. Nu körde jag lite av en tassmetod variant. Jag vaggade och la ner han precis innan han somnade...då gnällde han och jag kramade om han tills han blev tyst sen la jag handen på han och tog bort den precis innan han somnade in. Han har nu sovit i 20 min i sin egna säng:)

Tassmetoden:
Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:
1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2.
2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund, men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar; steg 3.
3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund, men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar; steg 4.
4) Ta upp barnet i famnen och håll tight upprätt intill kroppen samt, ifall barnet är hemskt ledset, smek ryggen med stadiga, rytmiska, lugnande tag. Lägg ner i sängen genast när barnet är lugnt, men innan det har hunnit somna. Behåll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

Ha med en snuttefilt alltid då barnet är i famnen som ni sedan sätter t.ex. mot barnets kind då ni lägger ner barnet i sängen. Snuttefilten fungerar alltså som trygghetsöverförare.

För att sömnskolan skall lyckas gäller det att:
*du själv är lugn och tålmodig eftersom barnet reagerar på förälderns sinnesstämning. Den föräldern som är mest utvilad passar bäst att sköta barnets uppvak.
*Att uppfylla ömhetsbehovet dagtid ger en bra grund för god nattlig sömn. Håll barnet nära och lek lekar som innefattar mycket kroppskontakt.^
*Ifall barnet somnar t.ex. under amningen, väck barnet ömt till insikten att hon/han lyfts till den egna sängen. Det är viktigt att barnet på natten vid uppvak inser att hon/han är på den trygga plats där barnet somnade.
*Barnet kan till en början reagera på sömnskolan med intensiv gråt, men klarar av de nya rutinerna när föräldrarna finns i närheten, där för att hjälpa.
*En regelbunden dagsrutin är viktig för att sömnskolan skall lyckas.

Metoden rekommenderas från 6 månader och kan användas oavsett om barnet sover på rygg, sida, mage, i egen säng eller samsover.

Nu...

...är vi påväg hem! En nöjd bebis och nöjda föräldrar för det har gått väldigt bra och Edvin har vart glad och nöjd mest hela tiden.

Tack för allt familjen wallgren!

Lerum...

...bjuder på väldigt fint väder. Lilleman mår gott och vi har sovit bra. Han vaknar ganska många ggr per natt dock men sover bättre på dagarna.

Vi har umgåtts mycket med Tina och barnen. Pappan jobbar ju på dagarna men vi har det väldigt trevligt. Känns lite som semester:)

Igår fick jag 40 min i massagestolen och det var ju som att gå på spa ;)
Ikväll åker vi hem när pappan slutar vid halv 5 ung och då har vi hela helgen tillsammans.

Igår...

...var vi på babyrytmik. Lekte med Oskar och hade nannyhäng på kvällen! Trevlig dag!

Idag åker vi till göteborg och sover hos faster Tina! Kul.

Plutten somnade i egen säng igår kväll. Sov där till kl 01. Efter matning lyfte jag tillbaka han och det gick bra. Sen vaknade han kl 04 och ville inte riktigt somna om så kl 05 gick jag upp med han. Kl 06 var han trött igen och somnade efter matning och sover än!!! Kl är nu 10.43. Zzzzzzz! Kanske kunde hoppat den vakna timmen i morse istället. Annars en bra natt förutom att jag inte kunnat sova mer än 3 timmar. Varför vet jag inte. Blä!

Kul dag!

Kylskåpet...

...ekade i morse men nu har vi varit och handlat.

Idag har vi besökt Bergvik och införskaffat lite presenter. Pappan fyller år snart. Jag och mamma var där. Edvin ville inte sitta i vagnen så han fick hänga på min mage. Vi hälsade på på jobbet. Känns konstigt att gå in där. Jag har inte jobbat på 20 veckor nu! Tiden bara springer förbi! Snart är lilleman 4 månader. Julsaker har redan kommit fram i butikerna så snart är det sånt också.

Idag...

...kommer pappan hem igen. Vi har sovit 2 nätter hos farmor och farfar för att få lite sällskap och avlastning. Lilla E har varit väldigt gnällig på kvällarna och när jag är själv så blir det ganska jobbigt. Igår somnade han dock i min famn utan gnäll. Nu ska vi gå ut och gå med Anna och Oskar.

Tränade gym och magläge på morgonkvisten:)